Suiker of suikervrij?

Suiker of suikervrij?

Snoep en zoetwaren vinden we van kinds af aan, bijna allemaal lekker. Geraffineerde suiker is een betrekkelijk goedkope brandstof, vandaar ook dat hiervoor een enorme markt is.

Frisdrank, zuurtjes, schuimpjes, toffees, spekkies, pepermuntjes en hagelslag zijn grotendeels niets anders dan suiker, met hoogstens wat water, kleur, geur- en smaakstoffen. Zij geven vlug ‘energie’ tussendoor, wat vooral mensen aanspreekt, die niet de tijd nemen om fatsoenlijk te eten.

Dat deze zoete ‘energiebron’ ook een keerzijde heeft bewijst wel de enorme toename van hypoglycaemie en suikerziekte. Maar ook de huid, slijmvliezen en het humeur kunnen flink te lijden hebben onder geraffineerde suikers. Deze mierzoete verleiding onttrekt mineralen aan ons lichaam om verwerkt te kunnen worden.

Hierdoor vermindert de opname capaciteit van de darmen om vitale voedingsstoffen ook daadwerkelijk in het bloed te laten opnemen. Bovendien probeert het lichaam de mineralen spiegel in het bloed zo constant mogelijk te houden ten koste van de lichaamscellen in de zachte weefsels zoals huid, spieren, pezen en slijmvliezen. Het gevolg is een algehele vermindering van de weerstand en een grotere gevoeligheid van huid en slijmvliezen in de vorm van overgevoeligheid, eczeem, allergieën, sneller vermoeid, stijve en stramme spieren, startproblemen en meer kans op krampen en blessures. Maar ook de schildklier en het hormoonstelsel reageren hier indirect op, waardoor wisselende stemmingen kunnen ontstaan en een gevoel dat alles eventjes te veel is.

Dus…….. op naar de winkel, op zoek naar suikervrije producten. En dan begint de ellende pas echt goed. Want als er op producten staat dat ze laxerend werken of dat er een maximaal toegestane hoeveelheid per dag is, kan dit dan gezond zijn? Verwarring alom want suikervrij betekent niet per definitie dat het om natuurlijke suikers gaat. Als energiebron hebben we dagelijks koolhydraten nodig, deze zijn er te kust en te keur. Geraffineerde suiker demineraliseert het lichaam niet alleen, het put op den duur het hormonale systeem uit wat de overgevoeligheid voor het ontstaan van suikerziekte vergroot. Lees verder

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *