elder-2652553_1280

Vlierbessen

Vlierbessen, afkomstig van de vlierstruik (Sambucus nigra), staan ​​bekend om hun potentiële gezondheidsvoordelen en worden vaak gebruikt vanwege hun gunstige eigenschappen. Hier zijn enkele aspecten van de werking van vlierbessen:

 1. Immuunondersteuning: Vlierbessen zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, waaronder vitamine C. Ze worden vaak gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen en het lichaam te helpen omgaan met verkoudheid en griep. Vlierbessen kunnen de productie van cytokines stimuleren, die belangrijk zijn voor het immuunrespons.
 2. Antioxidante eigenschappen: Vlierbessen bevatten antioxidanten zoals flavonoïden, anthocyanen en fenolzuren. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam en het verminderen van oxidatieve stress.
 3. Ontstekingsremmende effecten: De antioxidanten en bioactieve stoffen in vlierbessen hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 4. Verlichting van symptomen: Vlierbessen worden vaak gebruikt om symptomen van verkoudheid en griep, zoals koorts, hoest en verstopte neus, te verlichten. Ze kunnen helpen bij het verminderen van de ernst en duur van deze symptomen.
 5. Hartgezondheid: Sommige studies suggereren dat vlierbessen gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart. De antioxidanten in vlierbessen kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk en het verminderen van het risico op hartaandoeningen. 1.Verlichting van spijsverteringsproblemen: Vlierbessen worden soms gebruikt om maag- en darmproblemen te verlichten, waaronder constipatie en indigestie. Ze hebben milde laxerende en diuretische eigenschappen. 2. Antivirale eigenschappen: Vlierbessen kunnen antivirale eigenschappen hebben en worden soms gebruikt om virale infecties, zoals herpes, te behandelen. Het is belangrijk op te merken dat vlierbessen in verschillende vormen beschikbaar zijn, waaronder siropen, capsules, thee en supplementen. Het is raadzaam om voorzichtig te zijn bij het gebruik van vlierbessenproducten en deze te gebruiken zoals aangegeven op het etiket of onder begeleiding van een gezondheidsprofessional. Het is ook raadzaam om met een arts te overleggen voordat je vlierbessen gebruikt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of andere medicijnen gebruikt, omdat er mogelijke interacties kunnen zijn. Het is belangrijk om vlierbessen niet rauw te consumeren, aangezien de zaden en bessen onverteerbaar kunnen zijn en milde toxiciteit kunnen veroorzaken. Het koken of verhitten van vlierbessen kan dit probleem oplossen.
tree-6474962_1280

Sparrennaalden

Sparrennaalden, afkomstig van sparrenbomen, worden al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt vanwege hun diverse toepassingen en potentiële voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele van de bekendste eigenschappen en toepassingen van sparrennaalden:

 1. Bron van vitamines en antioxidanten: Sparrennaalden bevatten vitamine C en andere antioxidanten, waardoor ze een goede aanvulling kunnen zijn op het dieet. Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem en helpt het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
 2. Verlichting van ademhalingsproblemen: Sparrennaalden kunnen worden gebruikt om thee of inhalatiestoom te maken, die kunnen helpen bij het verlichten van ademhalingsproblemen zoals verkoudheid, hoest en sinuscongestie. Ze hebben slijmoplossende eigenschappen en kunnen de luchtwegen openen.
 3. Ontstekingsremmende eigenschappen: De verbindingen in sparrennaalden hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 4. Verlichting van spier- en gewrichtspijn: Sparrennaalden worden soms gebruikt in baden of kompressen om spier- en gewrichtspijn te verlichten. De antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen bijdragen aan verlichting.
 5. Stimulatie van de bloedsomloop: Sparrennaalden kunnen worden gebruikt in massageoliën om de bloedsomloop te stimuleren en ontspanning te bevorderen.
 6. Aromatherapie: Sparrennaaldolie wordt vaak gebruikt in aromatherapie vanwege de aangename geur en de vermeende kalmerende en opwekkende effecten op de geest.
 7. Huidverzorging: Sparrennaalden kunnen worden gebruikt in zelfgemaakte huidverzorgingsproducten vanwege hun antioxidante eigenschappen en hun vermogen om de huid te kalmeren en te voeden.

Het is belangrijk op te merken dat als je sparrennaalden wilt gebruiken voor hun voordelen, je zorg moet dragen bij de bron en de bereidingswijze. Zorg ervoor dat je sparrennaalden verzamelt uit schone, onvervuilde bronnen en raadpleeg een expert of gezondheidswerker voor specifieke toepassingen en doseringen. Personen met allergieën voor sparren of andere bomen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van sparrennaaldenproducten.

Moringa

Moringa

Moringa oleifera, ook wel bekend als de “wonderboom” of “drumstickboom,” is een plant die afkomstig is uit Zuid-Azië en Afrika. Deze plant staat bekend om zijn indrukwekkende voedingswaarde en diverse potentiële gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste werkingen van moringa:

 1. Voedingswaarde: Moringa-bladeren zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamines (zoals vitamine A, C en E), mineralen (zoals calcium, kalium en ijzer), eiwitten en antioxidanten. Het wordt soms beschouwd als een van de meest voedzame planten ter wereld.
 2. Ontstekingsremmend: Moringa bevat bioactieve stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals quercetine, chlorogeenzuur en beta-caroteen. Deze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 3. Immuunondersteuning: De hoge gehaltes aan vitamine C en andere antioxidanten in moringa kunnen het immuunsysteem versterken en helpen bij de afweer tegen ziekten.
 4. Bloedsuikerregulatie: Moringa-bladeren kunnen bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel, wat nuttig kan zijn voor mensen met diabetes of degenen die hun bloedsuiker willen reguleren.
 5. Cholesterolbeheer: Sommige onderzoeken suggereren dat moringa kan helpen bij het verlagen van het slechte LDL-cholesterolniveau in het bloed, wat gunstig is voor de cardiovasculaire gezondheid.
 6. Bloeddrukregulatie: Er wordt aangenomen dat moringa kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk, hoewel verder onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen.
 7. Energie en vitaliteit: Moringa wordt vaak gebruikt om vermoeidheid te verminderen en energieniveaus te verhogen, mogelijk vanwege de voedingsstoffen en antioxidanten die het bevat.
 8. Spijsverteringsgezondheid: Moringa kan de spijsvertering bevorderen en wordt soms gebruikt om maagklachten te verlichten.
 9. Huidverzorging: Moringa-olie wordt gebruikt in cosmetische producten vanwege de hydraterende en antiverouderingseigenschappen. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde huid.

Hoewel moringa tal van potentiële voordelen heeft, is het belangrijk om op te merken dat de wetenschappelijke studies over deze voordelen nog in een vroeg stadium zijn en verdere onderzoeken nodig zijn om hun effecten en veiligheid volledig te begrijpen. Als je overweegt moringa als supplement te gebruiken, raadpleeg dan eerst een zorgverlener, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of een specifieke medische aandoening hebt.

Kamille

Kamille

Kamille, zowel kamillebloemen als kamillethee, staat bekend om zijn veelzijdige en heilzame eigenschappen. Hier zijn enkele van de belangrijkste werkingen van kamille:

 1. Kalmerend en ontspannend: Kamille heeft natuurlijke kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het drinken van kamillethee voor het slapengaan kan helpen om beter te ontspannen en de slaapkwaliteit te verbeteren.
 2. Maag- en darmgezondheid: Kamille staat bekend om zijn gunstige effecten op de spijsvertering. Het kan helpen bij het verlichten van maagkrampen, indigestie en winderigheid. Kamillethee kan ook helpen bij het verlichten van symptomen van prikkelbare darmsyndroom (PDS).
 3. Ontstekingsremmend: Kamille heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan worden gebruikt om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Het kan helpen bij aandoeningen zoals artritis en huidirritaties.
 4. Keelpijn en verkoudheid: Gorgelen met kamillethee kan helpen bij het verlichten van keelpijn en irritatie. Kamille heeft ook licht slijmoplossende eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij verkoudheid en griep.
 5. Huidverzorging: Kamille wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij huidirritaties, eczeem, en acne.
 6. Oogverzorging: Kamille kan worden gebruikt om geïrriteerde ogen te kalmeren. Kamillethee kan worden afgekoeld en gebruikt als een kompres voor de ogen.
 7. Menstruatieklachten: Kamillethee kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn en krampen. Het heeft ontspannende eigenschappen die de spieren kunnen ontspannen.

Het is belangrijk op te merken dat kamille over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen. Echter, als je allergisch bent voor planten in de Asteraceae-familie (zoals ambrosia, bijvoet of goudsbloem), moet je voorzichtig zijn met kamille, omdat dit allergische reacties kan veroorzaken. Als je specifieke medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt, is het raadzaam om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je kamille als behandeling gebruikt.

Peterselieblad

Lever en Gal kruiden

Leverkruid is ook wel bekend als ‘Koninginnenkruid’ en werd vroeger veel gebruikt tegen verkoudheid en als laxeermiddel.

1. Cichoreiwortel (Cichorium intybus):

 • Spijsverteringsgezondheid: Cichoreiwortel wordt vaak gebruikt als een natuurlijk prebioticum en kan helpen bij de spijsvertering en de bevordering van een gezonde darmflora.

2. Leverkruid (Artemisia absinthium):

 • Leverondersteuning: Leverkruid wordt soms gebruikt om de leverfunctie te ondersteunen, hoewel het belangrijk is om voorzichtig te zijn vanwege mogelijke bijwerkingen bij overmatig gebruik.

3. Stinkende gouwe (Chelidonium majus):

 • Huidaandoeningen: Stinkende gouwe wordt traditioneel gebruikt voor huidaandoeningen zoals wratten en huidirritaties. Het heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen.

4. Peterselieblad (Petroselinum crispum):

 • Ontgiftende werking: Peterselieblad staat bekend om zijn ontgiftende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam. Het is ook rijk aan vitamines en antioxidanten.

5. Tijm (Thymus vulgaris):

 • Antibacterieel en ontstekingsremmend: Tijm heeft krachtige antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en kan worden gebruikt om de luchtwegen te ondersteunen en infecties te bestrijden.

6. Heemstblad (Althaea officinalis):

 • Verzachtend: Heemstblad wordt vaak gebruikt vanwege zijn verzachtende werking op de slijmvliezen en kan helpen bij hoest en keelpijn.

7. Rhamnusbast (Rhamnus purshiana):

 • Laxerend: Rhamnusbast, ook wel bekend als cascara sagrada, wordt vaak gebruikt als een mild laxeermiddel om constipatie te verlichten. Het stimuleert de beweging van de darmen.

Het is belangrijk op te merken dat kruidengeneeskunde complex is, en de effecten kunnen variëren afhankelijk van de dosering en de individuele reactie van een persoon. Voordat u kruidenproducten of supplementen gebruikt, is het raadzaam om advies in te winnen bij een gekwalificeerde kruidengeneeskundige of zorgverlener, vooral als u zwanger bent, borstvoeding geeft of andere medicijnen gebruikt.

Wilgenroosje

Wilgenroosjethee

Wilgenroosje

Wilgenroosje, ook wel bekend als Epilobium parviflorum, is een plant die inheems is in Europa en delen van Azië en Noord-Amerika. Het wordt al lange tijd in de kruidengeneeskunde gebruikt vanwege zijn veronderstelde medicinale eigenschappen. Hier zijn enkele van de potentiële werkingen en toepassingen van wilgenroosje:

 1. Prostaatgezondheid: Wilgenroosje wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van een gezonde prostaat. Het wordt verondersteld de urinestroom te verbeteren en symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH) te verminderen, zoals frequent urineren.
 2. Ontstekingsremmend: De plant bevat natuurlijke antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, zoals polyfenolen en tannines, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 3. Urineretentie: Sommige mensen gebruiken wilgenroosje om urineretentie te behandelen, wat het onvermogen is om urine volledig uit de blaas te legen. Het kan helpen de blaas te ontspannen en urinestroom te vergemakkelijken.
 4. Gastro-intestinale gezondheid: Wilgenroosje wordt soms gebruikt om maagdarmproblemen te verlichten, zoals diarree, maagkrampen en indigestie.
 5. Antibacteriële eigenschappen: Sommige onderzoeken suggereren dat wilgenroosje antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het bestrijden van bepaalde bacteriële infecties.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel wilgenroosje al lang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt en enigszins wordt bestudeerd, er nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de effecten en mogelijke bijwerkingen volledig te begrijpen. Mensen die overwegen wilgenroosje als een supplement of kruidenremedie te gebruiken, moeten dit bespreken met een zorgverlener, vooral als ze al medicijnen gebruiken of medische aandoeningen hebben. Het is ook belangrijk om producten van goede kwaliteit te gebruiken en de aanbevolen doseringen te volgen.

Wilgenroosjethee

– Breng vers water aan de kook. Zorg ervoor dat het water van goede kwaliteit is om de smaak van je Wilgenroosjethee te verbeteren.

– Plaats een Wilgenroosjethee-theezakje in je favoriete theekopje.

– Giet het net gekookte water over het theezakje. Vul je kopje tot ongeveer 200 ml (of naar smaak).

– Laat de Wilgenroosjethee 5-10 minuten trekken.

– Bewaar je Wilgenroosjethee op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en sterke geuren.

*Belangrijk: Raadpleeg een gezondheidsspecialist als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt voordat je Wilgenroosjethee consumeert.*

*Ingrediënten: Gedroogde wilgenroosjeblaadjes.*

Nettogewicht: 50 gram

Gembershot

GembershotDe Kracht van Gember: Een Verfrissende Combinatie voor Gezondheid en SmaakGembershot

Gember, een veelzijdige specerij met talloze gezondheidsvoordelen, wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege zijn unieke smaak en geneeskrachtige eigenschappen. Gecombineerd met appel, honing, citroen en mint, creëert gember een verfrissende en voedzame mix die zowel goed is voor je smaakpapillen als voor je welzijn. In dit blogstukje zullen we de voordelen van deze smakelijke combinatie bespreken, maar ook aandacht besteden aan een belangrijke contra-indicatie voor mensen die bloedverdunners gebruiken.

De Voordelen van Gember:

Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij de verlichting van verschillende vormen van pijn, zoals gewrichtspijn en spierpijn. Bovendien kan gember helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het bevorderen van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en maagklachten. Het is ook een rijke bron van antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden en cellulaire schade helpen voorkomen.

De Verfrissende Combinatie:

De combinatie van gember, appel, honing, citroen en mint biedt niet alleen een smaakvolle ervaring, maar verhoogt ook de gezondheidsvoordelen van elk ingrediënt.

1. Gember: Voegt een pittige en verwarmende smaak toe, naast zijn ontstekingsremmende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen.

2. Appel: Biedt natuurlijke zoetheid en een knapperige textuur, samen met een goede bron van voedingsvezels en antioxidanten.

3. Honing: Zoete en kalmerende smaak, naast antibacteriële en antioxiderende eigenschappen. Honing kan ook helpen bij het verzachten van keelpijn en het verlichten van hoest.

4. Citroen: Voegt een verfrissende zuurheid toe en zit boordevol vitamine C, dat het immuunsysteem ondersteunt en de huidgezondheid bevordert.

5. Mint: Geeft een verkoelende en verfrissende smaak, helpt bij het kalmeren van de maag en kan de adem verfrissen.

Contraindicatie voor Bloedverdunners:

Hoewel de gember-appel-honing-citroen-mintcombinatie tal van voordelen biedt, is het belangrijk op te merken dat gember een natuurlijke bloedverdunnende werking heeft. Dit kan problematisch zijn voor mensen die al bloedverdunners gebruiken, zoals warfarine of aspirine, omdat het de bloedstolling verder kan beïnvloeden. Het is daarom essentieel dat mensen die bloedverdunners gebruiken, voorzichtig zijn met het consumeren van grote hoeveelheden gember en eerst hun arts raadplegen voordat ze deze

combinatie consumeren.

Als je bloedverdunners gebruikt, is het verstandig om met je arts te overleggen voordat je gember in welke vorm dan ook toevoegt aan je dieet. Samen kunnen jullie de juiste dosering en frequentie bepalen om mogelijke interacties of complicaties te voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat gember in matige hoeveelheden meestal geen significant risico vormt voor de meeste mensen die bloedverdunners gebruiken. Het is echter beter om voorzichtig te zijn en medisch advies in te winnen om zeker te zijn van je persoonlijke situatie.

Energetisch reinigen van de praktijk

Energetisch reinigen van de praktijk

Als magnetiseur heb je de bijzondere taak om de energie van je cliënten in balans te brengen en te helen. Maar vergeet niet dat ook de ruimte waarin je werkt, een cruciale rol speelt in dit proces. Het is daarom van groot belang dat je je praktijkruimte regelmatig energetisch reinigt.

Door regelmatig de praktijkruimte te reinigen, zorg je ervoor dat alle negatieve energie die zich daar heeft opgehoopt, wordt verwijderd. Negatieve energie kan zich op verschillende manieren manifesteren, bijvoorbeeld door emoties of spanningen van cliënten die daar zijn geweest, of door eventuele gebeurtenissen die in de ruimte hebben plaatsgevonden. Als deze energie niet wordt gereinigd, kan dit een negatief effect hebben op jouw werk en de resultaten die je behaalt met je cliënten.

Het reinigen van je praktijkruimte kun je op verschillende manieren doen. Een veelgebruikte methode is het branden van salie, ook wel bekend als smudging. Salie heeft van oudsher een zuiverende werking en wordt al eeuwenlang gebruikt om negatieve energie te verdrijven. Maar er zijn ook andere methoden, zoals het branden van wierook, het gebruik van kristallen of het plaatsen van planten in de ruimte.

Wat de methode ook is die je gebruikt, het belangrijkste is dat je dit regelmatig doet. Dit zorgt niet alleen voor een schone en zuivere energie in je praktijkruimte, maar ook voor een positieve en veilige sfeer waarin jij en je cliënten optimaal kunnen werken aan hun gezondheid en welzijn.

Ruimte maken voor de innerlijke ruimte

Ruimte maken voor de innerlijke ruimte

Heb je het gevoel dat de waan van de dag je volledig in beslag neemt? Neem dan 3 keer per dag even 5 minuten de tijd om deze oefening te doen. 

 Ruimte maken voor de innerlijke ruimte

Ga rustig zitten en wees je bewust van je gedachten.

Laat je gedachten er zijn en stel je voor dat het een groepje mensen is die discussiëren. Aanschouw het zonder te oordelen of de gedachten een bepaalde kant op te sturen.

Je hebt nu afstand gecreëerd van je gedachten. Besef nu dat je gedachten er gewoon zijn. Adem rustig in uit en ervaar de stilte in jezelf.

Besef dat je gedachten hebt maar dat jij niet je gedachten bent. Maak ruimte en laat los. Gewoon alleen maar zijn.

Doe deze oefening voor je gaat slapen, als je opstaat en tussen de middag. Het zuivert je gedachten en brengt ze in balans.