Kokosnoten

 

kokosnoten
sweet-coconut-241691_1280

 

 

De kokosnoot is eigenlijk geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm (Cocos nucifera). Deze steenvrucht bestaat uit één groot zaad, dat omgeven is met endosperm en kokosmelk, wat alle twee als voeding voor het zaad dient. De kokosnoot, zoals deze in de winkels te koop is, is slechts een klein deel van de volledige vrucht. De gehele vrucht is gemiddeld 30 cm lang en 1.5 kg zwaar Tenslotte is er de binnenste laag van de vrucht, dit is de harde, houtige laag die de kokosnoot omgeeft. Het witte, droge ‘vruchtvlees’, eigenlijk het endosperm, werd vroeger uit de steenschaal gestoken en gedroogd en heet dan kopra (droge kokosnoot) Tegenwoordig wordt het geplet om de kokosolie te produceren. Wat overblijft wordt gebruikt als veevoer. Filippijnen zijn de voornaamste producent van kopra, gevolgd door Indonesië.

Producten van de kokospalm

Bijna elk bestanddeel van de kokospalm wordt gebruikt

Kokosolie

Uit kopra wordt kokosolie bereiden. Dit wordt ook wel Oleum cocos, kokosboter, kokosvet of klapperolie genoemd. Dit vet stolt op kamertemperatuur. Dit komt omdat de olie voor het grootste gedeelte uit verzadigd vet bestaat. Kokosolie bevat veel vet. Omdat de verzadigde vetzuren korter zijn dan in andere vetten wordt het door ons lichaam sneller afgebroken. Kokosolie is ter vervanging van alle andere vetten. Je kan er zelfs in bakken. Ruwe kokosolie is niet lang houdbaar. Door de schimmels is het snel ranzig. Gezuiverde olie is wel lang houdbaar. De meeste kokosolie wordt in de voedingsindustrie verwerkt tot bakolie en wordt gebruikt voor productie van o.a. chocolade, margarine en ijs. Ook in de cosmetica industrie gebruikt men de vetten als bestanddeel voor crème en bodymilk. Meer over kokosolie
Voedingswaarde: 878 Kcal, 0.8 gram eiwit 2.8 gram koolhydraten en 99 gram vet

Kokosmelk

Kokosmelk wordt verkregen door verse of gedroogde geraspte kokos met water te vermengen. Vervolgens wordt dit geperst of gezeefd. Je heb vloeibare en geharde kokosmelk. De vloeibare vorm ziet eruit als koffieroom en heet in de Indische keuken Santen Kentel. Je hebt ook Santen Entjer, dat is het zelfde procede, maar dan de 2e persing.
Het wordt veel gebruikt in Sajoer’s, maar ook de bekende klappermelk met suiker is van santen kentel gemaakt. De geharde kokosmelk ziet eruit als boter en heeft een zoetzure smaak.
Voedingswaarde: 197 kcal 2 gram eiwit, 2.8 gram koolhydraten en 21.3 gram vet.

Kokosvezel

Het vruchtvlees van de kokosnoot bevat veel vezels; 13.6 gram per 100 gram kokosvlees.
Per dag wordt 30 gram aanbevolen. Deze vezels bevorderen de darmwerking en helpt het voorkomen van suikerziekte en een te hoog cholesterol gehalte. De vezels geven een vol gevoel waardoor men minder trek krijgt.

Kokosnootsuiker

Door een inkeping te maken in de jonge vrucht tap men sap, die men vervolgens in laat dikken. Zo onstaat kokossuiker. De suiker heeft een donkere kleur en is stoperig. Het wordt gebruikt voor het zoeten van voeding en snoepgoed.
Voedingswaarde 275 kcal

Kokoswater

Het water wat in de kokosvrucht zit wordt gedronken. Het wordt zelfs als infuus gebruikt daar het steriel is. Het is goed tegen buikpijn. Jonge verse kokosvruchten bevatten veel meer water dan de vrucht die gewoonlijk bij ons in de winkel ligt.

Voedingswaarde 19 kcal, 0.7 gram eiwit, 3.7 gram koolhydraten en 0.2 gram vet.

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *