In de natuurgeneeskunde wordt vaak gesproken over het concept van ‘licht’ in voedsel, met name in vruchten en groenten. Volgens sommige stromingen in de natuurgeneeskunde bevatten deze voedingsmiddelen een soort energetische essentie, ook wel ‘licht’ genoemd, dat een vitale rol speelt in ons welzijn.

Het idee is dat dit ‘licht’ een soort levenskracht vertegenwoordigt die aanwezig is in natuurlijke voedingsmiddelen, en dat het behouden ervan belangrijk is voor het behoud van de voedingswaarde en de helende eigenschappen van het voedsel. Dit ‘licht’ wordt beschouwd als een vorm van energie die direct afkomstig is van de zon en essentieel is voor de groei en ontwikkeling van planten.

Volgens deze benadering wordt gesteld dat bij het langzaam persen of slowjuicen van vruchten en groenten, waarbij de sappen langzaam en voorzichtig worden geëxtraheerd, het ‘licht’ in het voedsel behouden blijft. Het idee is dat dit proces ervoor zorgt dat de voedingsstoffen en energetische eigenschappen van het voedsel maximaal behouden blijven, waardoor het lichaam optimaal kan profiteren van de voedingswaarde.

Echter, volgens deze stromingen in de natuurgeneeskunde zou het ‘licht’ in het voedsel na verloop van tijd vervagen. Er wordt gezegd dat na ongeveer een half uur na het persen of slowjuicen van vruchten en groenten, het energetische aspect van het voedsel begint af te nemen. Daarom wordt aanbevolen om vers geperste sappen direct na bereiding te consumeren om de maximale voedingswaarde en energetische kracht te behouden.

Hoewel deze concepten niet noodzakelijkerwijs wetenschappelijk bewezen zijn, hebben veel beoefenaars van de natuurgeneeskunde ervaren dat het regelmatig consumeren van vers geperste sappen een positief effect kan hebben op hun algehele welzijn en vitaliteit. Het behoud van dit ‘licht’ in voedsel wordt beschouwd als een belangrijk aspect van een holistische benadering van gezondheid en welzijn.