Peper staat bekend om zijn krachtige smaak en aroma, maar wist je dat het ook een belangrijke rol kan spelen bij het vrijmaken van gezonde stoffen in je lichaam? De werkzame stof in peper, genaamd piperine, staat erom bekend de biologische beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen te vergroten.

Een van de meest bekende voorbeelden hiervan is de rol van peper bij het verbeteren van de opname van curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma. Curcumine heeft tal van gezondheidsvoordelen, waaronder ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen, maar het wordt vaak slecht opgenomen door het lichaam. Door peper toe te voegen aan gerechten met kurkuma, kan de piperine in peper de absorptie van curcumine aanzienlijk verbeteren, waardoor de voordelen ervan beter benut worden.

Naast curcumine zijn er nog andere voedingsstoffen waarin peper een rol kan spelen. Zo kan piperine helpen bij de opname van vitamines zoals vitamine B en selenium, evenals andere fytochemicaliën zoals resveratrol, dat voorkomt in rode druiven en rode wijn.

Door peper toe te voegen aan je maaltijden, kun je dus niet alleen genieten van zijn pittige smaak, maar ook profiteren van de manier waarop het helpt bij de opname van andere gezonde stoffen in je lichaam. Het is een eenvoudige en smakelijke manier om je gerechten een extra gezondheidsboost te geven!