Tijm - tijmthee

Tijm

Een van de beste dingen van thee is dat het er altijd is wanneer je het nodig hebt, ongeacht waarom je het nodig hebt. Heb je spijsverteringsproblemen? Wil je ’s nachts beter slapen? Voel je een verkoudheid opkomen? Er is een thee voor vrijwel elk doel. Zelfs het ritueel van het zetten van een kopje thee is op zichzelf al therapeutisch. Terwijl theesoorten zoals groene thee , kamille of zwarte thee het populairst zijn, zijn er veel andere minder populaire theesoorten die ook boordevol voordelen zitten. Tijm thee is er een van.

Tijmthee is, zoals de naam al doet vermoeden, thee gemaakt van tijmblaadjes. Tijm is een meerjarige struik met groenachtig grijze aromatische bladeren.  Het is afkomstig uit Zuid-Europa en landen die grenzen aan de Middellandse Zee, maar wordt nu beschouwd als een algemeen kruid dat naast rozemarijn, oregano, laurier en salie in de meeste supermarkten en markten te vinden is .

Als je een nieuwe thee aan je assortiment wilt toevoegen, is het alleen al vanwege de smaak de moeite waard om tijmthee eens te proberen. Hoewel verschillende soorten tijm verschillende smaakprofielen hebben, bevat het over het algemeen een mix van frisse, bloemige en aardse tonen. Nog meer overtuigingskracht nodig? Het heeft ook allerlei gezondheidsvoordelen, van ondersteuning van het zenuwstelsel tot een scala aan antioxidanten en vitamines die het immuunsysteem stimuleren. 

Gezondheidsvoordelen van tijmthee

Het kan antibacteriële, schimmelwerende en antimicrobiële eigenschappen hebben

Mensen drinken tijmthee al lang vóór de dagen van matcha lattes. En terecht: men gelooft dat de verbindingen in een gezellig kopje tijmthee het lichaam kunnen helpen beschermen tegen ziektekiemen. Oude wijsheid liet mensen tijmthee gebruiken vanwege de sterke antibacteriële, schimmelwerende en antimicrobiële eigenschappen. Meerdere onderzoeken geven inderdaad aan dat etherische olie van tijm antimicrobiële activiteit vertoont tegen bacteriën zoals E. coli, salmonella en staphylococcus aureus, evenals candida albicans- gist. Het oordeel is er echter niet over of die activiteit net zo sterk zou zijn als tijm in theevorm wordt geconsumeerd.

Het zit boordevol antioxidanten

We weten al dat antioxidanten het lichaam goed doen, en tijmthee heeft er veel van. Tijm zit boordevol antioxidanten en polyfenolen die bekend staan ​​als bioflavonoïden, waaronder luteïne, zeaxanthine en naringenine. Deze verbindingen helpen beschermen tegen vrije radicalen – onstabiele moleculen die door het lichaam worden geproduceerd en die bijdragen aan veroudering en ziekte. 

Het bevat een stof die het zenuwstelsel kalmeert

Angstig voelen? Een kopje tijmthee kan daar misschien ook bij helpen. Tijm helpt bij het produceren van gunstige effecten op het neurologische systeem vanwege een verbinding die het bevat, carvacrol genaamd”. Het heeft een natuurlijk kalmerend en ondersteunend effect op het neurologische systeem. Eeen kop voor je gaat slapen of drink het op kantoor op stressvolle momenten – hoe dan ook, je zult merken dat het je geest kalmeert.

Het bevat essentiële vitaminen en mineralen

Antioxidanten zijn niet de enige heilzame stoffen die zich in de kleine blaadjes van tijm verbergen. De plant levert ook wat betreft essentiële vitamines en mineralen. Verse tijm bevat vitamine A en C, koper, vezels, ijzer en mangaan, die allemaal tot op zekere hoogte ook in theevorm aanwezig zijn. Met name vitamine A en C kunnen de immuunsysteem van uw lichaam een ​​boost geven. Tijm ondersteunt het immuunsysteem bij het omgaan met virale pathogenen die infecties veroorzaken zoals mononucleosis, griep, gordelroos, HPV, genitale of orale herpes, hepatitis en andere.

Hoe zet je tijmthee?

Er zijn twee manieren om van de voordelen van tijmthee te profiteren: Koop kant-en-klare theezakjes of zet je eigen thee met verse tijm uit de supermarkt, markt of je eigen kruidentuin. 

Maakt 1 grote kop thee

Ingrediënten 

  • 5-7 takjes verse tijm, afgespoeld en schoongemaakt
  • 12 oz alkalisch water (indien niet beschikbaar, gebruik gefilterd)
  • 1/2 kleine citroen of ander citrusfruit
  • 1 tl honing (iets meer toevoegen is optioneel)
  1. Combineer tijm en water in een kleine pan op het fornuis ,  middelhoog vuur.
  2. Pers een halve Biologische citroen uit in de pan en voeg het vruchtvlees en de schil toe.
  3. Breng het geheel vijf minuten aan de kook.
  4. Zet het vuur laag en laat het nog vijf minuten trekken.
  5. Haal de pot van het vuur en laat de thee afkoelen.
  6. Zodra de thee is afgekoeld tot een warme, drinkbare temperatuur, voeg je honing toe .

Wat zijn de bijwerkingen van tijmthee?

Het kan de bloedstolling vertragen

Hoewel tijmthee over het algemeen veilig is voor de meeste mensen, zoals alle voedingsmiddelen en dranken, is het misschien niet voor iedereen. Degenen die bloedverdunners gebruiken, moeten bijvoorbeeld hun arts raadplegen voordat ze tijmthee drinken – of het helemaal vermijden. Net als veel andere kruiden kan tijm de bloedstolling vertragen

Sommige mensen kunnen allergisch zijn

Zoals alles wat eetbaar is, kunnen sommige mensen allergisch reageren op tijm. Poon zegt dat degenen die allergisch zijn voor andere kruiden in de lamiaceae-familie, waaronder oregano, basilicum en citroenmelisse, ook allergisch kunnen zijn voor tijm. Als u toch een reactie krijgt, stop dan met het drinken van de thee en neem contact op met uw arts. 

Al met al, met zijn overvloedige voordelen en lekkere smaak, is tijmthee zeker een plekje waard in je theecollectie.

Comments are closed.